Alter radio interview

1. Albume ste načeloma izdajali vsako leto ali vsaj vsaki dve leti, zdaj
pa nekoliko daljša pavza med "Dandelion Children" in "That Sunday".
Zakaj?

Od začetka Dandelion children do zdaj, se je vedno naredilo novega materiala za usaj 2-3 albuma na leto. Na žalost nam studijski čas in finance za snemanje niso omogočale, da bi zvočno zapisali in izdali vse pesmi, smo se pa trudili v to smer. V neki točki smo studio postavili doma in začeli snemati 8 albumov isto časno. Že vsaj tri leta se izdaja po dva nova avtorska komada na mesec. Ker pa ne spadajo vsi pod isti album, je prišlo do te neznačilne pavze letnih albumov.
It's all here:
https://www.youtube.com/channel/UCUqVMjbMgpfHqCZtwRRo6dg/videos

2. Kje ste album posneli in kje izdali?

Album smo posneli v Popis studiu. Mislim, da zadeva ne obstaja več... Ljubljana/Bežigrad. Zaenkrat je album izključno na youtubu:
https://www.youtube.com/watch?v=jB-3GhRdhFI&t=4s
Album je izdan v celoti in pa tudi vsak komad posebej. Definitivno bo kmalu na voljo na naši internetni strani kot free download. Tako kot so vsi naši ostali.
http://www.dandelion-children.com/content/download_albums

3. Glede na naslov albuma, me prav gotovo zanima, kaj se je zgodilo
"Tisto nedeljo"?

»That Sunday« oziroma »Tisto nedeljo« je nekako perfekten in neizogiben naslov, saj smo celotno zadevo posneli v devetih urah in to v eni frej nedelji. Ideja/izziv je biu, da plato posnamemo v šusu, enem dnevu. Par ur je trajalo, da smo preselili svoje intrumente v studio in use ozvočili. Potem pa garanje z občasno luft pavzo. In po nekem čudežu je uspelo!!! :D

4. Kaj oboževalci in vsi ostali lahko pričakujemo od albuma? Vemo, da
mešate različne glasbene žanre. Katerega je na albumu največ in zakaj?

Kot je pri nas tradicija in stil, je tudi tokrat album zelo raznolik. Glede na način snemanja ter časovne omejitve je rdeča nit bol surov garažni, live band zvok. In če ima album nek vonj ali barvo potem definitivno prevladuje blues in punk. Glasbenikov nas je bilo 6. in močno smo menjavali vloge tako da je rezultat: 3 bobnarji, 3 vokalisti, 4 kitaristi, 4 basisti, 2 klaviturista. Ker imamo vsak svoj stil, pristop in sposobnost glede inštrumentov so tudi rezultati pestri.

5. Kaj je pravzaprav rdeča nit albuma?

Poleg tega, da je biu album posnet v eni nedelji je bil tudi napisan, zvaden in izdelan v zelo kratkem času (okoli 3 mesece). Zaradi tega je močno prisoten tisti duh, tisto življensko obdobje, ki smo ga skupaj delili. Čeprav lahko govorimo o različnih žanrih, različnih temah in občutkih, ki jih komadi ponujajo, se še vedno močno čuti koherentnost tistega zeitgeista. Album ima absolutno rdečo nit čeprav jo težko ubesedim.

6. Zakaj ste se odločili, da ga v celoti objavite na platformi Youtube?

Vedno smo se držali filozofije, da more biti naša glasba zastonj in kar se da preprosto dostopna. Youtube je čez leta dokazal, da ne gre nikamor. Algoritem sicer ni na naši strani. Zavedam se tudi, da obstajajo boljše platforme za izdajanje glasbe. Ampak trenutno izdajamo in obstajamo tam.

7.Boste posneli tudi kakšen videospot?

Posneli smo že spot za »3x dead unburried man«. Čaka se produkcija spota (te stvari vedno trajajo največ). Prepričan sem, da s časom in pravimi idejami dodamo vizualno podlago tudi par drugim komadom. Ni pa to nikakršna prioriteta.

8.Kako je na vas in vašo ustvarjalnost vplivala karantena?

Vplivou karantene glede na glasbo in ustvarjanje nisem začutil. Ustvarja se naprej. Celo malenkost sem ponosen, da se v novi glasbi in besedilih nisem poslužil karantenskih, apokaliptičnih, trendastih tematik.

9. Kje vi vidite rešitev trenutne situacije oz. prepovedi zbiranja večje
mase ljudi, kar vam preprečuje klasično koncertiranje in predstavitev
novega albuma?

Za rešitve lahko samo filozofiram in ugibam. Zadeva je nova in kompleksna. Imam pa občutek, slutnjo, da zna prikrajšanje teh stvari ustvarit neko novo zdravo žejo po živi muziki. Morda sem naiven ampak pričakujem spremembo na bolje, ko se končno »vrnemo« v normalnost. Koncertiranja (klasičnega ali neklasičnega) se že nekaj časa ne poslužujemo. Zato trenutni izzivi korone za nas niso spremenili veliko.

10. Zakaj je album "That Sunday" dober?

Album je dober, ker je iskren in ker ni bil podvržen staranju. Če se zadeve predolgo packajo lahko zgubijo iskro. Iz danes na jutri lahko prerasteš sporočanje določenega besedila. Z repeticijo (preveč vaje, analize komadou) se z lahkoto naveličaš določenega komada. S tem albumom smo se dodobra izognili takim negativnim zadevam, ki so del glasbenega ustvarjanja. Zaradi nepopolnosti, surovosti in takega načina dela je »That Sunday« dober. Je pa to izkušnja in mantra, ki je ne bomo ponovili. One time thing 